Hudsjukdomar och hudvård

Att sköta sin hud är i stort sett lika viktigt som att äta och sova. Solar du mycket är det ännu viktigare. Du bör alltid ha solkräm när du är ute i solen, och använd gärna en med hög solskyddsfaktor. Slarvar du med det kan du få pigmentfläckar, som i sin tur kan ge upphov till hudcancer. Det är även bra att en cancervårdsförsäkring om du skulle drabbas. Då får du ekonomiskt skydd om du insjuknar och behöver vård. Ofta börjar dessa pigmentfläckar som små bruna rundformade prickar. Om du ser att de ändrar form ska du genast besöka en läkare. Där synas de med förstoringsglas och fotograferas. Tycker läkaren att det finns någon prick som ser mycket annorlunda ut, tas en biopsi. Med det menas att läkaren skär bort en liten, liten bit från pricken för att observera den i mikroskop.

Rosacea

Det finns en inflammatorisk och kronisk hudsjukdom som heter rosacea och den brukar uppstå i de centrala delarna i ansiktet, på kinderna, på pannan och på hakan. De som drabbas av denna sjukdom är för det mesta människor som har en ljus och känslig hud. Ofta brukar även sjukdomen drabba de som är över 30 år. Eftersom symptomen påminner om acne, kan den kallas för vuxenacne, men det är givetvis helt fel. Visst påminner dessa hudsjukdomar om varandra, men lider du av rosacea har du mycket sällan pormaskar som annars är vanligt när du lider av acne. Man vet inte än varför rosacea uppkommer, men man vet att den inte smittar. Vanligtvis förekommer sjukdomen i skov, där det varvas mellan perioder som är besvärsfria och perioder med mycket besvär. När det är som värst kan det bero på värme, sol, vind, kyla, alkohol, stress eller felaktiga hudvårdsprodukter.

Behandling

Tyvärr går det inte bota rosacea, men som tur är kan symptomen lindras när symptomen bryter ut. Har du har ljus och känslig hud, kan du använda milda hudprodukter som är skonsamma för huden. Om de inte hjälper bör du söka läkare, och ibland kan laserbehandling lindra rodnader och ytliga blodkärl. Produkter du inte ska använda är de som är cirkulationssökande, som till exempel exfolieringar, som är starka och avlägsnar förbrukade och döda hudceller.

Produkter

Det finns särskilda medel mot just rosacea, och något som är bra att använda är ett lugnande serum. En sådan kräm vårdar och lugnar känslig hud, och den bör användas innan dagkrämen. Den dagkräm du bör använda ska vara återfuktande, eller användas när du sminkar dig som vårdande effekt. För att dölja röda kinder bör du använda en så kallad CC-kräm som försvagar den röda rodnad som uppkommer på kinderna. Du kan även använda krämen som foundation. För att dölja röda områden i ansiktet bör du använda en concealer som är mineralbaserad.

Leave a Comment

shesha