Man med skjorta med svettfläckar

Svettas inte i onödan

En av hudens viktigaste funktioner är att utsöndra svett för att kyla ner oss när det är för varmt. Detta är en djupt genetiskt kodad funktion som kan vara livsviktig under extrema förhållanden. I vår moderna värld har vi dock möjlighet att agera så att värme inte blir ett hotande problem. Man kan alltså säga att svett ofta är något onödigt som våra kroppar envisas med att ta till. 

 

Det finns hjälp att få på välsorterade apotekKvinna får botoxinjektion mot svett

 

Normal svettning är ganska lätt att leva med även om det kan vara besvärande när sminket inte sitter ordentligt, när vi har våta fläckar under armarna eller svettas om händerna när det är dags att skaka hand med en ny spännande person. 

  • Svett är inte dåligt för huden men du kan behöva återfukta den om du svettats mycket länge.
  • Du behöver tvätta bort svetten som lätt börjar lukta illa i kombination med bakterier.
  • Svettning kan leda till svampinfektioner men först och främst är det genant och irriterande.

 

Det finns personer som har riktigt stora problem för att de lider av överdrivna svettningar, det som med en medicinsk term brukar kallas hyperhidros. Om du tänker på svett varje dag och om dina problem hindrar dig från att göra vanliga saker utan att känna ångest är det dags att börja ta svettning på allvar och göra något åt det. På ett apotek kan du hitta särskilda produkter som passar dig med lite större problem. Leta efter receptfria antiperspiranter med aluminiumklorid och du vill ha ett effektivt medel. Det finns även medicin i tablettform men den har tyvärr ganska kraftiga biverkningar.

Botoxinjektioner hjälper vid hyperhidros

 

Tidigare behandlade man allvarliga fall av svettning kirurgiskt. Alltså ett ganska avancerat ingrepp. Detta utförs inte längre på grund av biverkningar och även risk för så kallad kompensationssvettning. Alltså att kroppen börjar svettas extra mycket på ett nytt ställe som inte opererats.Man med svett under armen åker kommunalt

 

Numer finns det effektiva metoder för dig som vi behandla svettningar ordentligt och inte bara hantera symptomen. Botulinum toxin (BTX) är en injektionsbehandling som framförallt visat sig vara väldigt effektiv mot armsvett. Behandlingen förhindrar cellerna att signalera till kroppen att den ska börja producera svett i området och effekten varar i 6–7 månader innan behandlingen behöver göras om. Att injicera under armhålorna är enkelt och tämligen smärtfritt. Om andra områden behandlas ges morfin för att det inte ska göra ont.

 

MiraDry är en annan avancerad behandling som går ut på att förstöra svettkörtlar med hjälp av mikrovågor. Det är inte säkert att det räcker med en behandling. Det är också en metod som fungerar bäst under armarna även om man hoppas på att kunna behandla flera delar av kroppen med MiraDry i framtiden. I flera andra länder är det ganska vanligt men i Sverige är det bara borttagning av svettkörtlar i armhålan som varit tillåtet med MiraDry. Tillstånd är nu på gång för behandling av hyperhidros på bröst och rygg med den här effektiva behandlingsmetoden.

Leave a Comment

shesha