Den perfekta parfymgarderoben

Ordet parfym kommer från Per Fumum som betyder “genom rök” på latin. Parfymens uppgift är att sprida en god doft. Många människor använder parfym dagligen. Förutom att doften är god är det ett sätt att uttrycka sin personlighet. Precis som att du har en garderob med kläder för olika situationer bör du ha en uppsättning dofter för olika tillfällen och känslor. Här får du tips på hur du bygger din egna parfymgarderob,

Parfymens historia

Parfymer har funnits i urminnes tider och det första parfymeriet fanns i Mesopotamien i Antikens Egypten. Från och med 1300-talet växte södra Frankrike fram som världens främsta område för att producera parfym. Under 1700-talet blev parfymen omåttligt populär. Fram tills dess var det endast kungligheter och adeln som använde parfym, men nu kunde alla som hade råd använda parfym. Parfymen började användas till mycket, bland annat i hårpuder och servetter. Under 1850-talet lyckades parfymmakare framställa syntetiska aromer vilket gjorde att priset sjönk kraftigt och fler kunde ha råd med parfym. I början av 1900-talet introducerade de stora modehusen parfymer. Tanken var att de som inte hade råd att köpa kläderna skulle få en möjlighet att uppleva kläderna genom att bära märkets parfym. I mitten på 1900-talet började billigare märken introducera parfymvarianter vilket gjorde att försäljningen exploderade. Idag äger de flesta en eller flera parfymer. Det är numera vanligt att ha flera parfymer som används för olika tillfällen – en så kallad parfymgarderob.

Utgå från en klassisk doft

I en klädgarderoben finns det basplagg som utgör grunden. Många anser att basplaggen är de viktigaste i garderoben. Motsvarigheten i parfymgarderoben är din så kallade signaturdoft. Det är den parfym som du kan använder till vardags och som du kan ha vid alla tillfällen och årstider. Signaturparfymen är den viktigaste doften och det är värt att investera lite extra i denna. För att hitta din signaturdoft och bygga grunden i parfymgarderoben bör du utgå från klassiska dofter. Den måste vara lättburen och lättomtyckt. Armanis feminina och underbart goda si parfym är ett utmärkt exempel på en klassiker som kan utgöra basen i parfymgarderoben. Med dess fruktiga och rosiga noter är den lättburen. Dess basnoter av vanilj och patchouli är klassiska noter som passar alla. Signaturdoften bör ha fräscha och lätta noter som speglar din personlighet. Undvik för starka parfymer eller för speciella dofter för en signaturparfym.

Kvällsparfymer

När det kommer till kvällsparfymerna kan du ta ut svängarna. Här kan du med fördel ha flera olika, men med den gemensamma nämnaren att de är lite mer vågade. Sensuella, sexiga och förföriska parfymer passar perfekt på kvällen. Noter av kryddor, trä och rosor passar för kvällsparfymen.

Dofter för olika årstider & humör

Du kan med fördel ha olika parfymer för olika årstider. Vädret påverkar hur doften upplevs på huden och det finns vissa dofter vi förknippar med olika väder och humör. På sommaren vill du förmodligen ha något fruktigt som påminner om en läskande drink eller en blombukett. På vintern vill du förmodligen ha dovare och murrigare dofter. Välj efter ditt tycke och smak!

Leave a Comment

shesha